Return to site

Wat levert de verduurzaming nu echt op?

We lezen steeds vaker dat het verduurzamen in en om huis het beste is. Waarom dat het beste is is in eerste instantie het milieu. Miljoenen huishoudens gebruiken energie en gas. En door dit verbruik stijgt de CO2 uitstoot wereldwijd. Daardoor verandert de temperatuur op aarde, krijgen we steeds vaker te maken met overstromingen en extreem weer. Velen denken dan ook, ja maar hoe maak ik dan het verschil? En wat kost mij dat?

Hoeveel investering voor verduurzaming?

Bekijken we het individueel? Dan kunt u zich beperken tot uw eigen woonlasten. Onze energierekening beslaat een vijfde deel van onze vaste lasten. De overheid stimuleert huishoudens om hun woning te verduurzamen. Maar een gemiddeld huishouden moet dan een flink bedrag investeren. Stel zij moeten daar geld voor lenen, dan stijgen hun woonlasten ook. En velen voelen daar dan ook niks voor. En dat is begrijpelijk. Leuk allemaal die duurzame warmtepomp, maar dat vergt een investering van dik €5000. En dat heeft niet iedereen op zijn spaarrekening staan. En met dat geld kunnen we veel plezierigere producten mee aanschaffen.

Subsidie en financiëring

Gaan we voor een duurzaam huis dan zijn we er niet alleen met de installatie van een warmtepomp. Een zonneboiler en zonnepanelen zouden ook een optie kunnen zijn. En in dat geval is isolatie minstens zo belangrijk. Want wilt u het goed doen dan isoleert u eerst uw woning. Maar daar zit ook een flink kostenplaatje aan. Er zijn natuurlijk verschillende financiëringsopties. Geld lenen bij de bank bijvoorbeeld om dit allemaal te kunnen bekostigen. Voldoet u aan de voorwaarden dan kunt u zo €8000 tot €10.000 extra lenen.

En voor €8000 kunt u al zonnepanelen, isolatie, en een zonneboiler aanschaffen. Uiteindelijk kunt u uw energierekening verlagen. Vaak met een paar honderd euro per jaar. Het is aan u of u de investering de moeite waard vind. En of u dat financieel kunt bekostigen. Plaatst u zonnepanelen, dan kan het zelfs zo zijn, dat op sommige dagen u geniet van gratis stroom. Hoe vaker de zon schijnt hoe meer rendement u kunt behalen.

Uw woning wordt meer waard

Als u uw woning verduurzaamd dan levert het natuurlijk ook een waardevermeerdering op. Eventuele kopers vinden een energiezuinige woning natuurlijk aantrekkelijk. U heeft de investering immers al gedaan, dus hoeven zij dat niet meer te doen. Dus als u de beoogde vraagprijs ontvangt voor uw woning, dan profiteert u daarvan.

Een energiezuinige woning die in zijn eigen energiebehoefte kan voorzien is natuurlijk het ideaal. Dan ziet u uw investering al beetje bij beetje terugkomen. Vooral als u uw bestaande verduurzaamd en er gewoon blijft wonen. Over het algemeen mag u ervan uitgaan dat u zo'n €300 tot €500 per jaar goedkoper uit bent naar de energieleverancier toe. U heeft uw woning immers zo zuinig mogelijk gemaakt. De opbrengst van uw zonnepanelen zorgen al voor een lagere energierekening. En de mate van de isolatie doet daar een schep bovenop.

Maak voor u zelf een kostenplaatje en een overzicht. Welke maatregelen bent u van plan te nemen? En wat kan het opleveren? Doe zoveel mogelijk onderzoek en vraag veel offertes op. Daaruit kunt u de goedkoopste kiezen. Het energielabel van de woning zou naar energielabel A moeten gaan. Dan zit u altijd goed.

Simpele besparingstips om te verduurzamen

De meest praktische besparingstips zijn natuurlijk snel uit te voeren. Het bezuinigen op uw verwarmingskosten is daar één van. Onthoud dat één graad lager zetten €80 per jaar oplevert aan besparing. En wat te denken van die liters warm water die wegstroomt tijdens het douchen? Beperk de tijd onder de douche, en u bespaart nog eens minimaal €100 per jaar.

Kijken we naar het energieverbruik dan valt daar ook genoeg te besparen. Wist u dat door de stekkers in het stopcontact te laten zitten dat u energie verspild? Dat kost u €80 per jaar aan sluipverbruik. Dus u snapt waarschijnlijk wel wat u moet doen. Hoe vaak leegt u uw wasmand? Een kleine wasmand is zo vol, dus als u steeds kleine wasjes draait verbruikt u teveel energie. En dat is eigenlijk onnodig. De gangbare wasmachines hebben een trommelinhoud van 8 liter. Zorg dan ook dat u 8 liter aan was heeft. Pas als de trommel compleet gevuld is dan kunt u het beste gaan wassen.

Kiezen voor een duurzame energieleverancier kan ook helpen. Zoek dan een energieleverancier die energie levert dat echt afkomstig is uit Nederland. Dus afkomstig van een Hollandse windmolen, of een Hollands zonnepark. Ook zijn er energieleveranciers die energie afnemen van de lokale agrarische sector. Hier wordt biomassa energie opgewekt en weer verkocht aan de eindafnemer en de energieleverancier. Benieuwd wat de prijzen zijn van echt groene stroom? Begin dan eens met groene energieleveranciers vergelijken. Bereken wat de gemiddelde energiekosten zijn per energieleverancier. En kies daaruit de allergoedkoopste energie aanbieding.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly