Return to site

Mag ik twee energieleveranciers kiezen?

Ja hoor u mag twee energieleveranciers kiezen en vanaf volgend jaar zelfs nog meer. Hiermee word niet bedoeld dat u er vier kunt kiezen. Maar mocht u bijvoorbeeld de opbrengst van uw zonnepanelen willen uitleveren aan een andere energieleverancier dan uw eigen dan mag dat. Stel u heeft twee aparte energieleveranciers voor stroom en gas, en u kiest ook nog eens een derde energieleverancier voor uw opgewekte energie dan is dat mogelijk vanaf 2018.

Twee energieleveranciers kiezen mag

Er zijn genoeg huishoudens die liever kiezen voor een aparte leverancier voor hun stroom en ook nog eens voor hun gas. De reden hiervoor is omdat het hun scheelt in de energiekosten. Het is wel iets meer administratief gedoe maar als de consument dit zo prima vind dan is dat mogelijk. Nu er zoveel zonnepanelen gebruikers bij zijn gekomen bestaat er dus ook de mogelijkheid om vanaf 2018 om daar ook een energieleverancier voor te vinden. Het volgende scenario kan ook voorkomen: U heeft een elektrische laadpaal aan huis waarvoor u ook stroom nodig heeft. De ACM maakt het voor deze gebruikers van de laadpalen mogelijk om hiervoor een energieleverancier te kiezen. Op dit moment krijgen laadpalen gebruikers stroom geleverd van de energieleverancier die ook stroom en gas levert voor hun aansluiting thuis.

Een en dezelfde energieleverancier makkelijker

Toch kiezen de meeste huishoudens voor één energieleverancier voor de levering van stroom en gas. Op die manier hebben zij te maken met één energierekening waardoor het overzichtelijker voor hun blijft. Degene die daar niet voor kiest heeft daar dus geen moeite mee dat zij twee aparte energierekeningen hebben. Het is maar net wat uw persoonlijke voorkeur heeft en daar geeft de ACM gehoor aan.

Vrije energiemarkt pleit voor vrij energie vergelijken

Het kiezen van meerdere energieleverancier past goed in het concept van liberaliseren, dus dit is daarom mogelijk gemaakt. Bij twee aparte energierekeningen betekent het wel dat u dus ook allebei dient te controleren op onjuistheden. En daar schort het nogal eens aan bij de energieleveranciers. Zij hebben het de consument de laatste jaren niet makkelijker gemaakt. De informatie die geboden werd op de eindafrekening zorgde al voor vraagtekens. Waardoor een klant achteraf maar moeilijk kon berekenen of zij wel het juiste tarief hadden betaald.

Energiekosten besparen het belangrijkste

Wanneer men start met energie vergelijken doen zij dit om te kunnen besparen op de energiekosten. Zij vergelijken dan hun voorschotnota met die van een nieuwe energieleverancier. Op deze manier kunnen zij direct zien hoeveel minder zij kunnen betalen. Vindt er een overstap plaats? Dan kan de consument dit energiecontract bewaren om achteraf te tarieven te kunnen bekijken waarvoor zij hadden gekozen bij het aangaan van het contract.

ACM vindt huidige energierekening te onduidelijk

De ACM constateerde dat het achteraf berekenen van dit tarief moeilijk bleek te zijn. De energieleveranciers bleken de informatie ingewikkeld weer te geven, zo is het wettelijk verplicht om de BTW bij de prijs in te berekenen. Dit bleek vaak niet het geval waardoor de klant een excl btw prijs voorgeschoteld kreeg. De administratiekosten en regiotoeslag voor gas dienen ook bij de prijs in berekend te worden. Dat werd ook wel ''vergeten'' door de energieleverancier. Ook het tussentijds aanpassen van de tarieven bemoeilijkte het achteraf berekenen van de kosten.

Ik snap niets van de energierekening

En wat te denken van de huishoudens die weinig gas verbruiken? Wettelijk gezien vallen deze huishoudens onder een tarief (minder dan 500 kubieke meter) Veel huishoudens waren zich daar niet van bewust omdat het niet op de energierekening word vermeld wat wel verplicht is. De ACM wil juist dat consumenten hun eindafrekening kunnen vergelijken aan de hand van het gesloten energiecontract. En door de onduidelijkheden vanuit de energieleverancier werd dat onmogelijk gemaakt.

Energierekening vanaf 1 juli wel duidelijk

Maar vanaf 1 juli 2017 komt daar verandering in want vanaf dan moeten de energieleveranciers verplicht hun energierekening zo aangepast hebben dat het voor de consument makkelijker te vergelijken valt. Als u vindt dat uw energierekening achteraf niet klopt trek dan direct aan de bel bij uw energieleverancier. U kunt altijd naar de geschillencommissie Energie stappen wanneer u er onverhoopt niet uit mocht komen.

Aangezien er weer een nieuwe ronde aankomt waar energieleveranciers hun prijzen aanpassen, kunnen wij daarop weer starten met een nieuwe energievergelijking. De variabele energiecontracten worden duurder dus opnieuw zoeken naar de goedkoopste energie is weer een belangrijk punt. Door de energieprijzen opnieuw te vergelijken vindt u weer beste energiedeals waarbij u weer een flinke cashback korting kunt bedingen.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly