Return to site

Hoe bespaar ik op energie in de zomer?

tips om je huis coolproof te maken

Nu de zomer lijkt te beginnen krijgen we ook te maken met veel warmte in huis. Dat de zon schijnt is welkom maar de onverdraaglijke hitte is minder. Dit zorgt ervoor dat inslapen moeilijker gaat omdat het zo warm is. Het eerste wat in je opkomt is misschien je airconditioning aanzetten. Maar dit apparaat draagt aanzienlijk bij aan je stroomverbruik en dat is nu wat je wilt voorkomen.

Verkoel je huis in een mum van tijd

Maar hoe kan ik mijn huis dan wel verkoelen? Dit kan met een paar simpele tips die makkelijk zijn uit te voeren. Houd overdag de ramen zoveel mogelijk dicht want de zon die de hele dag op de ramen schijnt zorgt voor veel warmte in huis, in de winter mag dit misschien welkom zijn maar niet in de zomer. Heb je donkere gordijnen sluit deze dan overdag, zou houd je op een simpele manier de warmte van de zon zoveel mogelijk tegen. Heb je een zonnescherm? haal deze dan naar beneden zij het automatisch of met de hand. Een zonnescherm brengt de warmte aanzienlijk terug en houd veel zonnestralen tegen. Het mooiste zou zijn een screen dit is een scherm dat vlak tegen het kozijn geplaatst is en het hele raam bedekt. In het zuiden van Nederland waar de zon veelvuldig schijnt zie je niet voor niets rolluiken voor de ramen. Deze houden de zon effectief tegen.

Airco is milieuvervuilend en stroomvretend

Zet de ramen s'avonds wanneer het afgekoeld is zoveel mogelijk tegen elkaar open zodat de koele lucht de warme lucht kan verdrijven. Een ventilator aanschaffen is veel goedkoper dan een airconditioner, zet de ventilator de hele dag aan zodat je iets van verkoeling hebt. Daarbij zorgt het gebruik van een airco ook nog eens voor een verhoogd broeikaseffect door de HFK's die erin zitten. Jouw ventilator zal op jaarbasis maar zo'n 15 kWh verbruiken en dat is niet veel vooral gezien de huidige energieprijzen. Koop een ventilator op grootte want hoe groter de bladen hoe meer lucht er word verplaatst. Voor €20 tot €50 koop je al een goede ventilator.

Eet buiten en vooral gemakkelijk

Wat ook voor extra warmte zorgt is wanneer je gaat koken, als het kan kook dan buiten op een kooktoestel. Of ga lekker barbequen en maak eenpansgerechten die snel klaar zijn. In de zomer heeft men toch minder trek in veel eten. Over het algemeen is de zomer een recept voor buiten zitten tot in de late uurtjes.

Buiten zijn zorgt voor minder stroomverbruik binnen

Omdat je veel buiten vertoeft zul je ook minder gebruik maken van de televisie dit zorgt voor een lager energieverbruik. Wanneer je s'avonds de boel laat afkoelen thuis dan kun je ook het beste je wasjes draaien. Doordat je minder binnen zit zul je je huis ook niet snel vervuilen, en overdag stofzuigen in de hitte is ook niet echt fijn. Wat ook een feit is in de zomer: men doucht liever kort met een lauwe straal water, dat betekent dat je minder aan gas zult verbruiken.

Zwart trekt warmte aan het is bewezen dat personen met bruin haar sneller last hebben van de zon, daarom geldt ook in dit geval: trek witte kleding aan in de vorm van een wit t-shirt met broek. Ben je op vakantie en ga je naar het strand? Dan kun je een koelbox met koelelementen meenemen om je eten en drinken koel te houden, zelfs een natte handoek om je etenswaren wikkelen werkt perfect.

Droog je was gratis en bespaar energie

Nu het zomer is kun je gerust de stekker van je wasdroger eruit halen want die heb je de eerste tijd niet nodig toch? De zon is in dit geval ideaal voor het ophangen van je natte wasgoed, het is in een mum van tijd droog, en jij bespaart weer op je energiekosten. De zon droogt namelijk gratis je kleding, en door de stekker eruit te halen heb je ook niet maken met sluipverbruik.

Houd s'avonds de verlichting zoveel mogelijk uit want hier komt ook veel warmte vanaf. Je zou kunnen kiezen voor een energiezuinige spaarlamp deze geven een stuk minder warmte af dan de traditionele lampen. Het scheelt je veel stroom en je reduceert de warmte in huis.

Goede isolatie is ook energie besparen

Wist je dat goed geïsoleerde muren ook zorgen voor een koeler huis? De isolatie in de woning houden kou tegen in de winter, maar ook in de zomer houden ze de warmte tegen. Loop je huis maar eens na en wanneer het kan: isoleer je muren en dak. Dit scheelt in de winter weer op de energiekosten omdat er minder energie verloren gaat. In de zomer veranderen de energieprijzen ook, afgelopen 1 juli 2016 zijn de variabele prijzen dan ook gedaald. Heeft u al een energie vergelijk gemaakt of bleef dat klusje maar liggen? Begin er dan nu mee want hier kun je ook fiks wat geld besparen wanneer je overstapt naar de goedkoopste energieleverancier.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly