Return to site

Energielabel levert weinig op voor huishoudens bij verkoop

Op de website van EnergieOverheid.nl valt te lezen dat een energielabel weinig oplevert voor huishoudens die hun woning willen verkopen. Dit kwam voort uit een studie dat het Planbureau voor de Leefomgeving heeft uitgevoerd.

Energielabel nu verplicht

Het energielabel is verplicht gemaakt en elke woningeigenaar die van plan is zijn woning te verkopen dient in het bezit te zijn van een energielabel. Bij woningeigenaren ontstaat er een ander probleem en dat is de financiering rond te krijgen om de woning te verduurzamen. Het leidt niet altijd tot een waardestijging van de woning en de meesten die een hypotheek hebben zitten al met een onderwaarde van de woning. Zij kunnen veelal geen geld bijlenen om het energielabel aan te pakken.

Investeringskosten en geen voordeel ervan

Vooral nu de rente heel lang is zal het de financieringskosten niet kunnen dekken. Of men zou moeten kiezen voor een nul op de meter woning maar dan is de besparing net genoeg om de kosten te kunnen dekken. Een eengezinswoning die zou kiezen voor een energielabel B zou met een renovatie meer kunnen bereiken. Het prikkelt de toekomstige verkopers dan ook niet om geld te moeten lenen om hun huis te verduurzamen, zij doen dit dan voor de volgende koper. Zo profiteren zij hier zelf niet van.

Bekijk andere duurzame opties voor woningverbetering

Het verplichte energielabel brengt in dat geval alleen maar kosten met zich mee en de eigenaar ziet er zelf niets van terug. Er kan wel gekeken worden naar het aanleggen van warmtenetten die op duurzame energie draaien, zo word de afhankelijkheid van aardgas verkleint en wanneer er onverhoopt toch warmte verdwijnt dan is het in ieder geval duurzame warmte dat verloren gaat.

Huursector profiteert wel van zuinig energielabel

De overheid wil het energieverbruik in woningen tegen 2020 met 10% gereduceerd hebben maar met de huidige gang van zaken zal daar waarschijnlijk weinig van terecht komen. De huursector daarentegen kan er meer baat bij hebben, omdat de woningcorporaties de lasten ervan wel kunnen dragen. Zij kunnen de huurprijzen verhogen wanneer de woning een zuiniger energielabel heeft. Ook de waarde van dergelijke panden zal hiermee stijgen. Voor de huurders zelf word het duurzaam wonen dus alleen maar duurder en zien ze er niks van terug omdat ze geen eigenaar zijn van de woning.

Duurzaam energie verbruiken en overstappen

Huishoudens houden liever het energieverbruik zelf in de hand door energie in en om het huis te besparen. Er zijn voldoende opties waarmee men in huis kan besparen op zijn energie en gasverbruik. Door te kiezen voor duurzame energie bijvoorbeeld vinden de consumenten dat zij op deze manier hun steentje bijdragen aan een duurzaam milieu. Het plaatsen van zonnepanelen heeft ook steeds meer de voorkeur omdat men dan zelf zijn eigen energieleverancier wordt. Het tekort aan energie en gas kan dan worden aangevuld door een energieleverancier. Veelal kiest men voor het overstappen van energie naar een duurzame energieleverancier, waarin ook veel goedkope energie aanbiedingen verkrijgbaar zijn.