Return to site

Energie duurder kan ik het beste bij mijn energieleverancier blijven?

Het klopt dat de prijzen voor energie iets gestegen zijn het betreft hier de prijzen voor een variabel contract. Toch betekent dat niet automatisch dat u niet meer energie kunt vergelijken. Dat de variabele prijzen gestegen zijn is niet meteen een vaststaand feit voor de overige prijzen. Er valt nog genoeg te kiezen uit de rest van het aanbod. Een energieleverancier wil juist nieuwe klanten werven. U moet weten dat er meer dan 40 energieleveranciers zijn en dat betekent dat er ook voldoende te kiezen valt.

Verschillende actiekortingen

Juist omdat een aantal energieleveranciers de prijzen hebben verhoogd zullen de concurrenten deze weer verlagen. De concurrentiestrijd tussen de energieleveranciers gaat dus onverminderd door. U kunt daar flink geld op verdienen want de één biedt nog meer korting dan de ander. Heeft u destijds gekozen voor een variabel tarief? En is deze duurder geworden? Dan loont blijven dus niet! Het beste wat u dan kan doen is gewoon overstappen als u in de gelegenheid bent.

Voorkom een overstapboete

Bekijk eerst in uw energiecontract wanneer de beste tijd is om over te stappen. U bent een overeenkomst aangegaan en het kan zijn dat uw energiecontract voor een bepaalde tijd is. Ook bij een variabel tarief kan dit voorkomen. Stap ongeveer 6 weken voordat uw energiecontract verloopt over, op die manier verloopt het proces gemakkelijker.

Hoe weet ik zeker welke aanbieding het goedkoopste is?

Daar komt u achter door alles te vergelijken en uw precieze verbruik in te vullen. Alleen op die manier rekent u uit welke aanbieding het meest geschikt is voor uw adres. U ziet in een energievergelijker namelijk de optie om de grootte van het gezin te kiezen. Aan de hand van poppetjes kunt u uw verbruik aangeven. Maar dit betreft een schatting en word gebruikt als consumenten hun werkelijke verbruik niet weten. Het is handig die optie maar uw voorschotbedrag word dan ook op het geschatte verbruik gebaseerd. Daarmee loopt u achteraf risico meer te moeten betalen.

Hoe kom ik achter mijn werkelijke verbruik?

Daar komt u achter door uw eindafrekening te raadplegen, de energieleverancier verzameld deze gegevens en gebruikt deze om de eindafrekening op te maken. Op basis van uw verbruik word u een bedrag berekend. Het kan namelijk gebeuren dat u in het afgelopen iets meer heeft verbruikt of wat ook kan: minder. Consumenten met een slimme meter hoeven niet eens meer hun verbruik door te geven, want de slimme meter registreert uw verbruik al. Ook door in te loggen op de website van de energieleverancier kunt u achter uw verbruik komen.

Is er een andere manier om de kosten voor energie te verlagen?

Ja en die is heel simpel: minder energie en gas verbruiken. En dat kan best want energie is al duur genoeg. Gewoon opletten hoeveel energie en gas er verbruikt word in huis. Houdt uw aandacht er maar eens bij wanneer u besluit de wasmachine weer te laten draaien terwijl de wasmachine niet helemaal vol is. Is dat dan ook echt nodig? Natuurlijk is het fijn dat u altijd fris gewassen kleding kunt dragen. Maar hoe vies is uw was eigenlijk? Kunt u bepaalde kledingstukken opfrissen door ze buiten even op te hangen? Natuurlijk is er was wat niet nog eens gedragen kan worden zoals ondergoed. Maar wacht voortaan eerst even totdat die wasmand helemaal vol is.

Veel consumenten zijn ongeduldig en gooien het liefst de frisse was meteen in de droger. Maar neem eens een paar minuten extra de tijd om de was op te hangen. Op die manier wordt uw was ook droog en kost het u ook geen energie. Alles wat luxe is kost energie namelijk dat zelfde geldt voor de vaatwasser. Zet deze dan ook pas aan wanneer de vaatwasser echt vol is. En elk apparaat is wel voorzien van een energiezuinige stand. Gebruik deze dan ook want deze is er niet voor niets. Een vaak gehoord relaas is wel: Maar dat duurt zolang kost dat me echt minder energie? Ja want die programma's zijn zo ontwikkeld dat er minder energie en water worden verspild.

Kan ik echt zoveel besparen?

Ja u kunt echt veel besparen, als u start met besparen zult u opmerken dat uw energierekening wel met een paar honderd euro goedkoper uit kan vallen. Met gas alleen al zult u uw energiekosten flink kunnen verlagen. Het magische woord hierin is bezuinigen. Gas is tegenwoordig duurder dan energie. Beteugel uw neiging om lang te douchen en die warm water kraan te laten stromen. Gebruik alleen wat u ook echt nodig heeft. Lang douchen zorgt er niet voor dat u schoner word. Het is natuurlijk heel fijn om zo lang mogelijk te douchen maar het kost u enorm veel gas. Waar we ook gas voor nodig hebben is onze verwarming. Stel uw thermostaat vanaf nu gewoon een graad lager in. De temperatuur in huis blijft echt nog behaaglijk dus daar hoeft u het niet om te laten.

Waar kan ik energie vergelijken?

Eerlijk waar door energie en gas te besparen kunt u uw energierekening met laten we zeggen zo'n 200 euro per jaar verlagen. Veel geld he? En dan hebben het nog niet eens over het besparen op de energiekosten met energie vergelijken. Als u dat er nog eens bij berekend dan kan uw besparing wel oplopen tot 500 euro per jaar. Niet gedacht he? Maar dat kan echt. Bekijk hier wie de goedkoopste energieleveranciers op dit moment zijn en stap direct over. Want besparen loont al sinds de energiemarkt in 2004 werd geliberaliseerd.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly