Return to site

Energie besparen door water te besparen

Minder gasverbruik bij korter douchen

Bij energie besparen denkt men al gauw aan minder stroom verbruiken in en om huis dit klopt, maar door water te besparen kunt u ook veel energie besparen. Het besparen op water is ontzettend simpel en daar kunt u meteen mee beginnen. Wist u bijvoorbeeld dat we meer dan 100 liter water per dag per persoon verbruiken?

Verbruik van een gezin

Bestaat uw gezin uit 4 personen dan spreken we al over minimaal 400 liter water per dag. Maar omdat we niet zoveel voor water hoeven te betalen komt het niet snel bij ons op om daarop te gaan besparen. Een gezin met 4 personen betaalt per kwartaal zo'n 50 euro dat komt neer op €17 per maand wat we betalen voor het gebruik van water. Voor energie en gas liggen die kosten veel hoger dus normaliter word daar het eerst aan gedacht.

Hoe langer u doucht hoe meer gas u verbruikt

Bedenk eens dat het gasverbruik ook samenhangt met het waterverbruik, u doucht tenslotte elke dag zo niet om de paar dagen. En daarbij komt gas kijken omdat gas nodig is om het water te verwarmen. Ook het gebruik van water bij de afwas kost ons gas net als het koken. De vaatwassers anno 2016 zijn zo zuinig dat het afwassen met een vaatwasser gelijk staat aan de afwas met de hand. Ze verbruiken veel minder water en vooral: minder stroom. Wacht dan ook tot de vaatwasser helemaal vol zit voordat u deze aanzet. Niet in het bezit van een vaatwasser? Dan kunt u uw afwas het beste in één keer doen, het veroorzaakt wel veel rommel op het aanrecht maar het is een stuk zuiniger. Spoel de vaat af met koud water en gebruik de wel bekende afwasteil.

Hoeveel kunt u besparen op jaarbasis?

We spraken in het begin van dit artikel over de hoeveelheid water die verbruikt word per persoon, u kunt honderden liters water besparen door uw douche beurt in te korten. Het scheelt enorm veel gas en water. Op jaarbasis kunt u gemiddeld €200 per jaar overhouden op uw gasrekening. Een waterbesparende douchekop is niet eens zo duur maar door deze te installeren zult u per douchebeurt flink wat water kunnen besparen. Het scheelt 3 liter water per minuut, stel u doucht 3 minuten korter dan normaal dan scheelt het u dus 9 liter water per douchebeurt.

Stop onnodig waterverbruik

Er zijn nog altijd veel huishoudens die onnodig de kraan laten lopen, zoals bij het tandenpoetsen of bij het afwassen, dit is onnodig en zonde van het water en het geld. Als uw portemonnee het toelaat vervang dan op termijn oude apparatuur dat veel stroom verbruikt. Ooit eens nagedacht hoeveel water u verbruikt door naar het toilet te gaan? Ook voor toiletten zijn besparingstips verkrijgbaar, zo zijn er stortbakken waar een knop op zit voor een kleine boodschap en de grote. De kleine knop word vaker gebruikt, wees daarop bedacht wanneer u drukt op doorspoelen, dit scheelt al enorm veel water.

Door verschillende tips te hanteren bij het terugdringen van het water en gasverbruik kunt u al enkele honderden euro's per jaar besparen op uw gas water en licht. Daarboven op kunt u ook starten met het vergelijken van alle gaslicht prijzen waardoor u nog eens extra veel geld kunt besparen op uw energierekening. Deze besparing ligt rond de €500 en loopt op tot €700 per jaar wanneer het alweer even geleden is dat u bent overgestapt. De energietarieven zijn gedaald dus levert u een leuk spaarcentje op.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly